top of page

Program predškole

 „NA SLOVO, NA SLOVO?…“

Za početak igre potrebno je izabrati slovo abecede. Sudionik koji je izabran da započne igru u sebi slovka abecedu na način da naglas izgovori slovo „A“ i nastavi govoriti abecedu u sebi sve dok suigrač, njemu sa desne strane, ne kaže „STOP“. Tada igra može započeti, slovom na kojem je slovkanje zaustavljeno. Na izabrano slovo moguće je izgovarati sve riječi koje poznajemo, samo nazive životinja ili samo osobna imena. Igru kreirajte međusobnim dogovorom ili ju prilagodite djetetovim mogućnostima. Novi krug igre započinje kada iscrpite sve riječi na zadano slovo.

Ako u igri sudjeluju djeca koja ne poznaju abecedu, no poznaju slova, igru unaprijed možete pripremiti. Izrežite trideset malo čvršćih papirića te na svaki upišite, redom, jedno slovo abecede. Papiriće stavite u zdjelicu ili drugu plastičnu posudicu (može poslužiti i čarapa) te izvucite jedno slovo. Ili jednostavno, za djecu koja slova još ne prepoznaju, neka sami izgovore jedno od slova na koje žele igrati.

 

ABECEDA KROZ PJESMU

Budite kreativni u učenju i prepoznavanju slova. 😊

https://www.youtube.com/watch?v=nHGInXJ7pOU

 

BROJEVI DO 10 I BROJEVNE RIJEČI

https://wordwall.net/hr/resource/603547/matematika/brojevi-do-10-i-brojevne-rije%c4%8di

 „BESKRAJNA PRIČA“

Ovu igru moguće je igrati i za vrijeme neke druge, ne toliko zabavne aktivnosti za dijete. U vrijeme pripreme objeda, pospremanja, glačanja i drugo. Pozovite dijete na igru i započnite priču. Dovoljno je da izgovorite nekoliko riječi i djetetu prepustite da priču nastavi, i tako se izmjenjujte. Na primjer započnite „Bio je lijep i sunčan dan…“, ili „U oluji nasred mora…“ Uvijek možete izabrati temu koja je djetetu privlačna, ubaciti je usred priče no i koristiti događaj koji je djetetu blizak „Prvi je dan škole, Ivan se probudio…“ ili „Veroniku je zabolio zub…“.

Iz ove će igre ponekad nastati izvrsni književni uradci. Možete ih zapisivati te ih sa svojim djetetom čitati ponovno i ponovno, nadopunjavati i mijenjati. Možda jedan od vaših uradaka postane priča pred spavanje.
 

 

VRIJEME ZA SLIKOVNICU

Čitaj mi - Miš

https://www.youtube.com/watch?v=7LorIHP2B-g&t=2s

 

Pitanja za ponavljanje

https://www.bookwidgets.com/play/RM8P59?teacher_id=6118646390718464

 

EKO PRIČA

https://www.youtube.com/watch?v=aOvVnERS0XY

 

Nacrtaj, izreži, zalijepi po želji planetu Zemlju

 

 

 

Interaktivne igre u vezi planete Zemlje

https://wordwall.net/hr/resource/546156/dan-planeta-zemlje

 

Pjesmica o planeti zemlji

https://www.youtube.com/watch?v=kOsf4t0BuIY

w.jpg

GLASOVNI PAROVI

Kod učenja čitanja važno je kod djeteta razviti glasovnu osjetljivost, poticanjem djeteta da se usredotoči na glasove, na primjer, prepoznavanje prvog i zadnjeg slova u riječi. Pri tom je dobro pomagati se slikama, gdje dijete treba prepoznati prvo ili posljednje slovo u nazivu slike. Slike se zatim mogu spajati po početnom slovu, po posljednjem slovu, grupirati ili slagati u domino-lanac.

 

ŽIVOTINJSKE PANTOMIME

Na komade papira ispišite imena raznih životinja, zgužvajte papiriće i stavite ih u jednu posudu. Vi i vaše dijete naizmjence izvlačite papiriće i imitirajte glasanje i ponašanje životinje sve dok ovaj drugi ne pogodi o kojoj se životinji radi.

 

 

OTKRIVANJE PAROVA (MEMORY)

Jedna je od bezvremenskih i popularnih igara među djecom. Osim što je igra zabavna, iznimno je i korisna jer njome dijete proširuje vokabular, razvija mogućnost zapažanja, uvježbava koordinaciju između pokreta ruke i oka te pamćenje.

Sami napravite kartice sa slovima, svakog neka bude po dva (ne morate odmah krenuti s cijelom abecedom, već s tri-četiri slova), okrenite karte licem prema dolje, pomiješajte, pa dijete mora otkrivati dva ista slova i izgovarati ih.

q.png

MAJČIN DAN

OVA JE PJESMA ZA MAMINE RUKE

KOJE SU ME PODIZALE

            S MNOGO MUKE

OVA JE PJESMA ZA MAMINE OČI

ŠTO SU ZA ME BDJELE

            NOĆI I NOĆI.

MAMIN OSMIJEH SRCE MI GRIJE

NAJSRETNIJA JA SAM

            KAD MATI SE SMIJE.

NEKA SE RADUJE, NEKA SE SMIJE

NEKA BUDE UVIJEK DOSTA SMIJEHA

            ZA NAS DVIJE.

 

Tko donosi sreću u tvoje srce?

Kome ti donosiš sreću?

Što mamu veseli?

Kako možeš donijeti osmjeh na njeno lice?

Što najviše voliš raditi s mamom?

 

 

NACRTAJ SVOJU MAMU

dobro ju promotri (oči, nos, usne, kosa, …)

tehnika: tempere, vodene bojice, pastele.

 

PLASTIČNE BOCE

Plastične boce napuniti rižom ili kamenčićima, može te ih obojati i kada završite možete ih upotrijebiti za kuglanu, mogu se složiti cik-cak u nizu pa ih optrčavate tko je brži. Možete napraviti kolute od kartona, pa ih pokušajte bacati na boce na kojima pišu bodovi.

bottom of page